Zanimivosti o stolih, foteljih in počivalnikih

Najdražji stol na svetu

Čeprav so stoli danes med najpogostejšimi elementi pohištva, je bila njihova zgodovina zelo zanimiva. Najzgodnejše omembe stola segajo v stari Egipt približno 5.000 let nazaj, ko so bili rezervirani le za vladarje. Pogostejša uporaba le-teh se je začela šele okrog leta 1.600, ko so bile še vedno večinoma v uporabi klopi oz. stolčki. Šele industrijska revolucija je prinesla večji razmah uporabe stolov, kot jih poznamo danes.

Charles Darwin, ki je znan kot izjemen naravoslovec, je po nekaterih virih oče sodobnega pisarniškega stola. Nehote ga je izumil tako, da je na dno svojega kapitanskega stola dodal kolesa, da se je lažje premikal po svojem študijskem prostoru.

Stol Tomasa Jeffersona je imel edinstveno inovacijo – vrtel se je. Korak naprej je šel Thomas E. Warren, ki je imel stol s skoraj vsemi funkcijami, ki jih imajo sodobni pisarniški stoli.

vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Centripetal_Spring_Armchair

Gugalni stol oz. njegovi začetki segajo v leto 1710, ko so na dno banketnega stola pritrdili par drsalk.

Zametki nagibnih počivalnikov so nastali v zobozdravstvenih vodah, kjer so potrebovali stol z nagibom. Okoli leta 1850 so Francozi predstavili posteljo, ki je lahko služila tudi kot stol, postelja in ležalnik. Bila je prenosna in je imela oblazinjene rokonaslone in jeklen okvir.

Thomas Edison je financiral izum električnega stola leta 1889, predvsem zato, ker je želel prestrašiti ljudi, da ne bi uporabljali izmeničnega toka (ki ga je izumil njegov tekmec Nikola Tesla), ampak enosmernega.

Abesinskem cesarju Meneliku II je bil njegov izum všeč, predvsem kot možnost spopada s političnimi nasprotniki. A ker njegova dežela ni imela elektrike, je svoj električni stol uporabljal kot prestol.

Najdražji stol na svetu, imenovan “Dragons” je bil rekorder glede višine prodajne kupnine. Izdelala ga je irska oblikovalka Eillen Grey. Leta 1971 ga je kupil trgovec z umetninami Vallois za 2.700 $, nato pa ga je 1973 prodal francoskemu modnemu oblikovalcu Yvesu Saint Laurentu. Stol je bil kasneje prodan v dražbeni hiši Christie`s v Parizu kot del kolekcije Yvesa Saint Laurenta za 21 milijonov evrov.

Zanimivosti v stolih in počivalnikih
vir: https://en.wikipedia.org/wiki/%22Dragons%22_armchair

Leave a Reply

Pokličite nas
%d bloggers like this: