hrbtenica in misice

Zakaj je pravilna drža pri sedenju tako pomembna?

Ste tudi vi med ljudmi, ki se ob sedenju usločijo? Če naša hrbtenica ni v pravilnem položaju, se nekatere mišice napnejo, druge pa raztegnejo. Pogosto se naše telo na takšen položaj tudi navadi, kar lahko sčasoma povzroči, da vretenca v hrbtenici postanejo trda in boleča.

Kakšna je pravilna drža pri sedenju?

Pravilna drža se osredotoča na ohranjanje hrbtenice v nevtralnem položaju. Če želite najti nevtralen položaj hrbtenice:

  • med sedenjem nagnite boge naprej
  • nato jih ponovno nagnite nazaj
  • poiščite srednjo točko med tema dvema položajema. Morali bi začutiti, da vsa vaša teža počiva na vaših sedečih kosteh.

Kakšne so težave zaradi slabe drže?

  • bolečine – nepravilna sedeča drža lahko sčasoma obremeni sklepe in mišice v hrbtenici. To lahko privede do šibkosti in neravnovesja v mišični moči, posebej, če ste navajeni sedeti na eni strani. Nagib v eno stran lahko povzroči tudi togost v ramenih.
  • slabost mišic – mišice, ki nas držijo v pravilni sedeči drži, se imenujejo mišice jedra. Te mišice so pri tej vlogi zelo učinkovite, saj lahko delujejo dolgo časa, ne da bi se utrudile. Če je drža telesa nepravilna, morajo namesto mišic jedra delovati druge mišice, ki pa niso dobro prilagojene za dolgotrajno opravljanje tega dela, zato postanejo hitreje utrujene in napete. Sčasoma lahko ta napetost povzroči bolečino, medtem, ko so vaše mišice jedra premalo izkoriščene in postanejo šibkejše.
  • težave s prebavo – če se med sedenjem nagnemo naprej, stiskamo želodec in druge prebavne organe, kar lahko oteži prebavo hrane.
  • težave z dihanjem – podobno lahko sklanjanje zmanjša prostor v prsih, ki je na voljo za razširitev pljuč med dihanjem. Sčasoma lahko slaba drža povzroči spremembe v prsnem košu in zmanjša kapaciteto pljuč.
  • slaba cirkulacija – če je sedež preglobok, lahko le-ta stisne zadnji del kolen in povzroči slabo prekrvavitev.

Kako lahko počivalniki pomagajo izboljšati slabo sedečo držo?

  • podpora hrbtenici – opora v ledvenem predelu pomaga sedeti v zdravem nevtralnem položaju hrbtenice. Visoka naslonjala in vzglavniki počivalnikov podpirajo tudi vaš vrat in glavo, ter vas držijo v pravilni drži.
  • nagib počivalnika – raziskave so pokazale, da nagib počivalnika na približno 135° najmanj obremeni hrbtenico in lahko zmanjša tveganje za bolečine v hrbtu.

Sodobni življenjski slog spodbuja sedenje, zato poskrbite, da boste sedeli zdravo in udbono.

Leave a Reply

Search

Discover more from Nagibni počivalniki in dvižni fotelji Lido

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Pokličite nas